Son dakika

MİT Hizbullah'ı gizledi


1997.04.30

Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin, görülmekte olan davadaki Hizbullah bağlantısı üzerine MİT'ten istediği bilgi, iki sayfalık rapor halinde mahkemeye iletildi. Müsteşar Yardımcısı Mikdat Alpay imzasıyla hazırlanan raporda liderliğini Muhammed Fadallah'ın yaptığı Lübnan'daki Hizbullah hareketi anlatılıyor.

Raporun sunuş yazısında "Bahse konu örgütün Türkiye'de operasyonel bir alt yapısı tespit edilememiştir" deniyor. Rapor, "Hitbullah'ın bugüne değin herhangi bir hücre faaliyetine veya altyapısına rastlanamamıştır" diye bitiriliyor.

Raporun metni şöyle:

“İran’ın Haziran 1982’de İsrail işgaline karşı savaşmak üzere Lübnan’a Devrim Muhafızları göndermesi ile başlayan radikal hareket Şii örgütlenmesi, 1983 yılı sonlarında Hizbullah’ın bir çatı örgüt olarak ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Başlangıçta Şii halk içerisinde siyasal, sosyal ve askeri bir örgüt olarak doğan Hizbullah bugün dünyanın bir çok yerinde önemli bir alt yapıya sahiptir.

Hizbullah, İran İslam Cumhuriyeti’nin bekası ve Lübnan’daki yabancı nüfusun ortadan kaldırılması hedeflerini benimseyen İran yanlısı Şii ideolojisini kabul etmektedir.

Örgüt Lübnan dışında, düşman gördüğü hedeflere karşı gerçekleştirdiği eylemler ve dünyanın bir çok bölgesinde oluşturduğu alt yapı radikal İslamcı örgütlere bir model ilham kaynağı olması açısından önem taşımaktadır. Keza, özellikle eğitim alanında Sünni-Şii ayrımı yapmaksızın kamplarında değişik Müslüman ülke kökenli bir çok radikal İslamcı unsurlara ideolojik, askeri eğitim vermesi ve lojistik yardım ve İslam ülkelerinde yürütülen mücadelelere militan göndermesi örgütün yarattığı tehdidin diğer bir boyutunu oluşturmaktadır.

1987 yılı sonlarına kadar örgüt içerisinde belirli bir lider ön plana çıkmamıştır. 1987 yılı sonlarında Şeyh Suphi Tufeyli, örgütün Genel Sekreteri olmuştur. Mayıs 1991’de Şeyh Abbas Al Musavi, Tufeyli’nin yerini almıştır. Tufeyli’den daha ılımlı bir lider olan Musavi, Şubat 1992’de öldürülmüştür. Akabinde Şeyh Hasan Nasrallah örgüt Genel Sekreterliği’ne getirilmiştir. Örgütün ruhani lideri El Sayed Muhammed Fadallah’dır.

Hizbullah iki ana bölümden oluşmaktadır:

1): Siyasi kanat

2). Askeri kanat

a. Özel güvenlik birimleri

b.Dış güvenlik birimleri

Dış güvenlik birimi, Hizbullah’ın terörist faaliyetlerini yürütmekte kullandığı başlıca araçtır. İmam Mugniyye bölümün sorumlusudur.

Örgütün Lübnan’daki konuşlanması üç bölgede görülmektedir. Beyrut, Bekaa Vadisi ve Güney Lübnan’dır. Bekaa Vadisi, örgütün ağır silahlarının büyük çoğunluğunun depolandığı, eğitim kampları ve faaliyet merkezlerinin bulunduğu lojistik bir geri üstür. Lübnan ve İran’da eğitim verilmektedir. Sözkonusu eğitim, askeri, dinive ideolojik sahadadır. Üst düzey eylemciler için ileri seviyede eğitimin İran’da verildiği düşünülmektedir.

Kullandığı silahlar: Çok namlulu roket sistemi (katyuşka), Geri tepmesiz silahlar, SAGER füzeleri, Uçaksavar makinalı tüfekler, Küçük silahlar, C-4 (parça tesirli bomba)

Hizbullah’ın Şii ve Sünni bir çok radikal İslamcı hareket ile bağlantısı mevcuttur. Hizbullah bu bağlantıyı, bu unsurlara verdiği eğitim (ideolojik,dini, askeri, terörizm alanlarında) lojistik ve mali yardım ile sağlamaktadır. Hizbullah’ın Türkiye’de bugüne değin, herhangi bir hücre faaliyetlerineveya altyapısına rastlanmamıştır.”

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.