Son dakika

Amerika'dan Gül'e aferim


2009.11.02

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin hem bölgesinde hem de dünyada ve özellikle komşu ülkelerde nükleer silahlara karşı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı'nın bu demeci, bir süre önce İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki iddiaları "dedikodu" olarak niteleyen Başbakan Erdoğan'ın sözlerinin Amerikan tarafından gördüğü tepkinin ardından geliyor. Açıklama, Amerikan tarafından takdir görüyor.

Erdoğan ile Gül'ün demeçleri arasındaki çelişki, Wikileaks belgeleri arasında yer alan 09ANKARA1583 nolu kriptoda şu şekilde değerlendiriliyor:

"Yorum: Erdoğan'ın son dönemde İran'ın nükleer programıyla ilgili son dönemde yaptığı değerlendirmeler, Tahran'ın uluslararası toplumun iradesine karşı direnişini destekler nitelikte.

Erdoğan "iyi" bir Washington ziyareti geçirmek istiyor ve bizim de Erdoğan'ı uluslararası toplumun İran konusundaki uzlaşmasına çekebilmek için kullanacağımız güdü de bu olacak.

Ayrıca hem Erdoğan'ın üst düzey bürokratlarına hem de bir fırsat olduğu zaman Cumhurbaşkanı Gül'e, İran konusunda Erdoğan'ı dizginlemelerinin çıkarlarına olacağının altını çizeceğiz."

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.