Son dakika

Hizbullah İddianamesi



İstanbul'da Hizbullah operasyonunda yakalanan İrfan Çağırıcı, Rıdvan Çağırıcı, Ramazan Koyuncu, Selim ve Ayhan Torun, Metin Torun, Erdoğan Torun, Metin Sarıkaya, Ramazan Karakaya, Abdullah Bilen, Halit Tekin, Mehmet Kahveci, Mustafa Gülcan, Necati Atiker, Lütfi Esen ve Selim Gülcan aralarında bulunğu 15 kişi hakkında hakkında  İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın iddianamesiyle dava açıldı. Yakalanan bu şahısların yasadışı Hizbullah Örgütüne mensup oldukları belirtilen iddianamede, örgütün mevcut anayasal düzeni değiştirip yerine dini esasları temel alan bir devlet düzeni tesis etmek maksadıyla kurulduğu belirtilerek kuruluşu, ideolojisi ve faaliyetleri hakkında ayrıntılı bilgilere yer verildi.

Buna göre;

Dini kitaplar okuyarak seminerlere katılarak dini bilgilerini artıran ve bunların etkisinde kalan İrfan Çağırıcı, Rıdvan Çağırıcı, Mehmet Dalmaz, Metin Torun, Nejat Atiker ile Selim Gülcan, Türkiye'deki mevcut düzenin değiştirilemesi ve yasadışı İslam esaslarının uygulanmasını temin için örgüt kurmaya karar vermişler. Hizbullah ismini verdikleri örgütü kurmuşlar. Türkiye'deki mevcut anayasal düzeni Darulharp olarak görüp, bunu reddederek, tamamen İslam yasalarına göre yönetilen Darülislam şeklindeki idari görüşü benimsemişlerdir.

Örgütün genel emiri olarak İrfan Çağırıcı seçilmiştir. (Kod ismi: Hüseyin Galip)

Örgüt faaliyet belirleyip ayırıp 4 kola ayrılmış ve bu kollarda görev yapacak kişileri tayin etmiştir. Bunlar:

1. Tebliğ kolu:

Tebliğ kolu sorumlulukları:

a) Metin Torun (Kod ismi: Ömer Kaya)
b) Ramazan Karakaya  (Kod ismi: Ali)
c) Abdullah Bilen (Kod ismi: İbrahim)
d) Halit Tekin (Kod ismi: Ziya)

Tebliğ kolu içtüzüğü 7 maddeden ibarettir.

Madde I - Tebliğ kolu Hizbullah teşkilatının 4 temel kolundan biri olup 1 no'lu sorumluluk sahası ve 2 nolu görevler bildirisinde yer alan vazifeleri yapmak üzere kurulmuş ilmi araştıram ve propaganda koludur.

Madde II - Bu kolun esaslarına göre çalışan kardeşleri Teşkilat Genel Emiri tayin etmiş, onlar da kendisine biat ederek, tevdii edilen görevi kabul etmişlerdir. Teşkilat Genel Emir'inin haricinde kol elemanlarını azletme, atama ya da diğer bir kola dahil etme yetkisi kimseye verilemez.

Madde III - Tebliğ kolu Reis'i, teşkilatın merkez şurasında rey ile bu kolun başına getirilmiş ve Emir tarafından onaylanmıştır; Tebliğ kolu çalışma sistemi içinde, Genel Emir'in temsilcisi durumundadır. Diğer kol mensupları, genel emir rtemsilcisi sıfatıyla ona itaat edecekler, verdiği görevleri eksiksiz yerine getireceklerdir.

Madde IV - İtiraz ve şikaeyt mercii, teşkilat genel emiridir; kol mensupları, kol reisinin verdiği talimaz veya görevler hususundaki herhangi bir itirazları olduğunda bunusözlü ya da yazılı olarak teşkilat genel emiri'ne duyuracaklar, o da gerekeni yapacaktır.

Madde V - Tebliğ kolu, belli bir aşamadan sonra kedi içinde görev bölümü yapacak, eleman sayısı istenen sayıya vardığında, ehliyetli kardeşlerden oluşan bir heyetten, "Tebliğ Kolu Şurası"nı oluşturacak, daha sonra emirin onayıyla bu şura, kolun yönetim kadrosunu teşkil edecektir.

Madde VI - Tebliğ kolu reisi, aynı zamanda Basın-Yayın işleri genel sorumlusu olup teşkilat içi ve teşkilat dışı her türlü yayın işlerini takip ve kontrol edecek, gerekli direktifleri verecektir.

Madde VII - Tebliğ kolu reisi ve elemanları Geçici 4 nolu bildiride beyan olunmuştur.

1 Nolu Bildiri

Tebliğ kolu sorumluluk sahası: Tebliğ iki kısma ayrılmıştır:

Birincisi Halka tebliğ, ikincisi halktan ayrı bir sınıf oluşturan az-çok davanın bilincine varmış olanlara tebliğ... Yani; davaya ve teşkilata çağrı... Bu alanda iki kol teşekkül etmiştir. İçtimai kol ve tebliğ kolu. Bu iki kol çeşitli zamanlarda ortak faaliyetler yapacaktır. İçtimanın sahası halkın arasına girerek onlara kendilerini anlayabileceği ölçüde İslam esaslarını anlatarak tavizsiz İslamı yaşamaya çağıracaklar, halkı inkilabi çizgide toplamaya çalışacaklardır. Yani onlar, halkı devlete karşı ayaklandırmanın yollarını arayacaklar, fakat başlangıçta teşkilatın varlığından bile söz etmeyeceklerdir.

Halk kitleleri arasıda ihlaslı ve anlama düzeyi yüksek ve İslamı her şeyi ile kabul eden fertleri Tebliğ kolu ile irtibata geçerek, işi tebliğ koluna devredeceklerdir. Tebligatın sahası öncü kadroyu tesis etmek iken, içtimanın sahası öncü kadronun her zaman karşısına çıkarak kimi yerde ona engel olmaya çalışacak, kimi yerde onu destekleyecek, kimi yerde ise, onu yok etmeye çalışacak olan halk kitlelerini İslam stratejisinin gereklerine göre, çeşitli yolları deneyerek, belli bir kıvama getirmektir. Tebliğ kolu davanın ve günün şartlarına göre, tezahür eden fikirlerin peygamber stratejisinin çağa uygulanmasının gereğini ve İslam çağına hakin kılmanın yollarını ve metodunu derinlemesine araştırır, bu konularda köklü incelemeler yapar. Fkri mücadeleye girer. Çalışma sahası genelde Müslümanlara yöneliktir. Henüz imanlarını eyleme geçirememiş, inançlarını hayata intikal ettirememiş bir şeyler yapmak isteyen inkilaba katkıda bulunmak isteyen, en azından kısmi olarak bir takım ibadetleri yapan ve düşünce olarak rejime karşı çıkan fertleri şehir içinde ve Türkiye çapında, yurt dışında imkansızlıklar yüzünden İslami bir teşkilatta fiilen çalışmamış, fakat çalışmaya hasret kalmış, bizzat çalışmak isteyen fertleri teşkilata çekmeey çalışırlar. Belli bir aşamadan sonra bahsi geçen fertleri teşkilatın çeşitli katemelerinde görev alabilcek hale getirir. Tebliğ kolu, teşkilatın çeşitli kadrolarında yer alacak harici şahıslar için bir süzgeç görevi yapacaktır. Bu şahısların seviyelerini ölçecek, belli bir eğitim devresinden sonra Teşkilat Emir'i ile görüşerek onların ilgili kollara verilmesini sağlayacaktır.

2 Nolu bildiri:

Görevleri:

Kol içi Görevleri

1. Tebliğ kolu öncelikle eğitim çalışmalarına ağırlık verecek, belli bir dönem İslami emirleri öğrenmekle çalışmalarına devam edecek, daha sonraki aşamada tebligatın konusuna giren bütün alanlarda ilmi ve pratik çalışmalar yapacak, kolda yer alan elemanlar, kollarının bilincinde olarak kendilerini kusursuzu birer davetçi olarak yetiştirecekler, şahsi eğitimlerine byüük önem vereceklerdir.

2. Kol içi eğitim faaliyetlerine yakın alaka gösterilecek, kol başkanının eğitim programı dahilinde verdiği bütün direktiflere uyulacak, kol başkanının okunmasını istediği kitap, risale, mecmua vb istendiği zamanda okunacak, yapılmasını istediği yahut araştırma ve ihtisas yapılması gereken konularda ihtisas yapılacaktır.

3. Tebliğ kolu yönetim şurasını oluşturan üyeler çalışma sistemini ve İçtüzüğünü ezberleyecekler, faaliyet sahasında sapmalar vukuu buluyorsa, öncelikle kol başkanına, daha sonra da teşkilat genel emirine durumu beyan edeceklerdir.

4. Tebligat kolu olağan ve olağanüstü bütün toplantılarına belirtilen saatte ve mazeretsiz olarak katılacak, toplantılara katılırken 3 nolu bildiride yer alan kurallara uyulacak, uymayan üyeler uyarılacak, toplantıda alınan bütün kararlara ve kol başkanının emirlerine riayet edilecek, şayet bu kararları kendileri tasvip etmiyrolarsa, alınan karar ortak bir istişare sonucu alınmış ve kol başkanı tarafından onaylanmışsa, bu kararı kendi kararıymış gibi tatbik edilmesine gayret gösterecektir.

5. Tebliğ kulo elemanları, teşkilatın ağır bir yükünü üstlenmenin bilincinde olarak, kendilerine verilen her türlü görevi üstlenbilecek ve başarabilecek vasıflı bir eleman haline gelmek için maddi ve manevi gayretlerini sarfedecekler, kendilerine tevdii edilen konularda ihtisas yapıp belirlenen emirleri öğreneceklerdir.

6. Kol Başkanı tarafından verilen görevleri küçümsemeksizin yerine getirmeleri gerekir.

7. Tebliğ kolu şurasını oluşturan üyeler sorumlu oldukları bölgelerde ve bölge komitelerinde 3 nolu bildiriyi tebliğ ederek komitede yer alan elemanların bu kural ve tedbirlere uymalarını sağlayacaklardır.

8. Tebliğ kolu çalışma alanı içinde bulunan basın yayın işlerinin istenen şekilde yürütülmesi için ilmi araştırmalar yapmaları gerekir.

Kol dışı görevler:

1. Tebliğ kolu çalışma yapacakları bölgeleri iyice araştırmaları, özel ve genel sorunları tetkik etmeleri, ilgili kişilerle görüşmeler yapıp, kol yararına faaliyette bulunmaları, bölgelerinde teşkilatlanmayı sağlamaları,

2. Bölge toplantılarına gelen elemanlardan üstün kabiliyetli olanları vasıflarına göre görev alabilmeleri için rapor tutmaları,

3. Teşkilatın duyurulmasını istediği hususları halka ve Tebliğ Kolunun sahaına giren elemanlara ulaştırmaları,

4. Teşkilat adına yapılan bilumum iylem, siyasi karakterli hareketleri sempatizanlara duyurmak, onlara yapılan bu eylemin nedenini izah etmeleri,

5. Teşkilatın haricinde kalan diğer İslami cemaatlerle irtibata geçerek onların ilgili şahıslariyle ilmi münazaralar yapmaları ve ortak bir görüşe varmak için çaba sarfetmeleri, teşkilatlarının varlığından sözederek o kişilerin teşkilatta yer alabilmesine vesile olmaları,

6. Teşkilatın haricinde kalan cemaatli veya cemaatsiz inkilabi görüşe sahip kişilere gerekli tebliğ yapılarak, bölge faaliyetlerine alınması ve bölge eğitim toplantılarında gerekli eğitimi gördükten sonra ilgili kollara verilmesini sağlamaları,

7. Tebliğ kolunun sahası içinde yer alan basın-yayın işlerini organize ederek, teşkilat adına çıkarılacak her türlü dergileri, kitapları, gizli olanları teşkilat elemanlarına, gizli olmayanları sempatizanlara, halka ulaştırmaları.

8. Tebliğ Kolu Şurasını teşkil eden kişiler belli konularda ihtisas yapmaları, her üyenin mutlaka bir lisan öğrenmesi, akabinde işbölümü yaparak, bir üye tefsir dalında, bir üye fıkıh dalında, bir üye akait dalında, bir üye sosyal ilimlerde ihtisas yapması, ihtisas yapmış olan bu üyelerin kolun bütün elemanlarını yetiştirmeleri,

9. Orta dereceli ve yüksek okullarda yapılacak tebliğ ve propagandayı organize edecek, daha sonra bu okullarda örgütlenmeye gidilecek, bu örgüt vasıtasıyla okul gençliğinin harekete fiilen katılmaların sağlamaları,

10. Teşkilat genel emirinin araştıra yapılmasını istediği kollarda araştırma yaparak, raporu teşkilat genel emirine sunmaları.

3 Nolu bildiri

Tebliğ kolunun çalışma sistemi içinde alınacak tedbirler ve uygulanacak kurallar:

Tespit edilmiş kural ve tedbirler teşkilatın merkezi otoritesini oluşturan emir ve şura tarafından belirlenmiş ve tasvip edilmiştir. Emirin onayından sonra süratle uygulamaya konulur. inanç doğrultusunda girişilen savaşta muvaffak olabilme alınan tüm kararlara tam bir bağlılıkla uymaya bağlıdır. Tebliğ kolu başkanı kurla ve tedbirleri kol elemanlarına tebliğ ederek anlaşılmayan kısımları izah edecek ve derhal tatbikine geçilecektir.

Kol içi tedbir ve kurallar

1. Alınan kararlara tam bir bağlılıkla uymak, alıncak kararların en büyüğüdür. Alınan kararlar kısa zamanda yerine getirilir.

a) Tebliğ kolu toplantılarında kol başkanının nezareti altında alınan tüm kararlara uymak,

b) Kararların gerçekçi ve tatbik edilebilir olanlarında ittifak etmek,

c) Alınacak kararlarda hissi ve duygusal olmamak,

ç) Muhalefette kaldıkları kararları kendi kararıymış gibi kabul edip tatbik etmek,

2. Kol başkanının verdiği direktiflerin esas stratejiye ters düşmesi halinde durumu teşkilat genel emirine başvurmak.

3. Toplantılar vaktinde yapılacak ve belirtilen saatte dağıtılacaktır. Mazeretsiz toplantıya gelmeyen üye cezalandırılacaktır.

4. Teşkilattan gelen eğitim programı tatbik edilecektir.

5. Toplantı ve muhtelif faailiyetlerde kol başkanının emirleri dahilinde hareket edilecektir.

6. Toplantı ve çalışmalar İslam ahlakı dairesinde yürütülecektir.

7. Eğitim ve kültürel çalışmalarda bütün üyeler şahsi çabalarını göstereceklerdir.

8. Toplantıların yapıldığı mahaller emin ve güvenli olacak, bu toplantılara bütün üyeler katılacaktır.

Kol dışı tedbir ve kurallar:

1 Tebliğ kolunda yer alan bütün üyelere ve kol başkanına tescildeki isimleriyle hitap edilecek, tescil isimleri haricinde yeni isimer (ismi müstear) konulacak, gerek kol içi, gerekse kol dışı faalieytlerde bu isimlerle hitap edilecek, tescilli bilgiler zamanla unutulacaktır.

a) Tescil ismi ile hitap edilen üye derhal hitap edeni ikaz edecek, teşkilattaki ismini açıklayarak bir daha bu şekilde etmemesi hatırlatılacaktır.

b) Kol elemanlarının kimliği, adresi, işi değişik olarak söylenecek, üyenin kendisi dahi belleğine bunları yerleştirecektir.

2. Toplantı mahalleri dışarıya karşı son derece basit ve pasif göserilecek, bölge üyeleri çevreye öğrencilerin kaldığı veya ders çalıştıkları bir yer veya bekarların kaldıkları yer olarak tanıtılacak, bölge evlerinin güvenliğinden bölge sorumlusu mesul olacak.

3. Toplantı evlerinde silah, mühimmat, tahrip maddeleri bulundurulmayacak, bu evler her zaman aramaya karşı hazırlıklı olacak, arama esnasında toplantının mahiyeti değiştirilecek, bir dost ziyareti, mevlit, sohbet vs. olduğu intibaı uyandırılacaktır. örgütsel döküman bulunması icap ediyor ve bunların gizlenmesi mümkün olmuyor ise, emirin izniyle savunmaya yetecek kadar silah bulundurulabilir.

4. Tebliğ kolu üyeleri özel görev haricinde silahsız olacaklar, görevleri tehlikeli ise askeri kolun nezaretinde bulunacaklardır.

5. Tebliğ kolu üyeleri kılık-kıyafet ve şekil görünüşlerine dikkat edeceklerdir. Yerine göre sakal bırakılacak, şalvar ve vüppe giyilecek, başka bir durumda halkın giydiği normal kıyafetler giyilecektir.

6. Tebliğ kolu üyeleri mümkün olduğu kadar diğer koldaki üyelerle görüşmeyecekler, kol başkanının talimatıyla içtimai kol ile görüşebileceklerdir.

10. Tebliğ kolu şurasını teşkil eden üyeler toplantılara katılırken sürekli takip ediliyormuş gibi etraflarına bakarak gelecekler, evlerine değişik yollardan gelmeyi adet edinecekler, şüpheli bir durum varsa, toplantıya gelmeyecek veya geç gelecektir.

4 Nolu bildiri:

Tebliğ kolu teşkilatlanma şekli:

Tebliğ kulonunu yönetim kadronusu teşkil eden elemanlar 25 kişiden oluşacak. Bunların 4'ü Tebliğ Kolu Şurası ve biri Tebliğ Kolu Başkanıdır. Teşkilatlanma yalnızca İstanbul ili içindir. Daha sonra diğer iller ve yurt dışı teşkilatlanma şekli belirtilecektir. İlk merhalede tebliğ kolu, İstanbul ve yurt içi teşkilatlanmasına ağırlık verilecektir. Buna göre teşkilatlanma 3 merhalede tamamlanacak, birinci merhale aşılmadan, ikinci merhaleye geçilemeyecektir.

İlk merhale: Tebliğ kolu yönetim kurulu oluşturmak ve bölgeleri tespit etmek,

İkici merhale: Bölge komitelerini (Beşli grupları oluşturmak kısım sorumlusu olacak komite üyelerini belirlemek.)

Üçüncü merhale: Bölge yönetim kurulu üyelerini (Kısım sorumlularını) oluşturmak ve kısımlar faaliyet elemanlarını tespit ederek fiili harekete geçirmek merhalesidir.

A) Tebliğ Kolu Başkanı:

Teşkilatın merkezi şura üyesi olup, rey ile Tebliğ Kolu Başkanı seçilmiş ve emir tarafından onaylanmıştır.

Merkezi Şura üyelerinin ortak kararı emirin onayı ile görevinden azledilebilir. Tebliğ kolu başkanının tebliğ kolu şura üyelerini atama ve azletme yetkisi yoktur. Bu yetki emire aittir.

B) Tebliğ Kolu Şurası: (Tebliğ Kolu Bölge Sorumluları)

Tebliğ Kolu Başkanının tavsiyesi, Genel Emirin ataması ile görevlendirilmişlerdir. Tebliğ Kolu Başkanına bağlıdırlar. Kol başkanına karşı sorumludurlar. Başkanın teklifi, Emirin onayı ile azledilebilirler.

C) Bölgeler ve Bölge Komiteleri:

Teşkilat olarak İstanbul ili 4 ana bölgeye ayrılmıştır.

sf 63

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.