Son dakika

Amerika'dan Erdoğan'a "Ne dedin sen?..."


2009.10.21

Amerika'nın Ankara Büyükelçisi James Jeffrey ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu bir araya geldi. Görüşmede Başbakan erdoğan'ın kısa bir süre önce İran'ın nükleer silah yapmaya çalıştığı yönündeki iddiaları "dedikodu" olarak nitelemesinden duyulan rahatsızlık iletildi. Wikileaks belgeleri arasında yer alan 09ANKARA1583 nolu kriptoya göre Büyükelçi elinde Başkan Obama'nın Pittsburgh Zirvesi'nde Irak'ın nükleer amaçlarını kınadığı açıklamasının bir kopyasını tutarak Erdoğan'ın bahsettiği dedikodunun bu olup olmadığını sordu. Büyükelçi Erdoğan'ın açıklamsıının Türkiye'yi uluslararası eleştirilere açık hale getirdiğinin altını çizdi.

Belgeye göre Erdoğan'ın tutumu, İranlıların kendilerine karşısında olan uluslararası görüş birliğinin zayıflamaya başladığını düşünmelerine yol açıyor. Büyükelçi, Sinirlioğlu'na Washington'ın artık İran'ın bölgesel barış istikrarına yönelttiği güçlü tehdidi savuşturma konusunda Türkiye'ye hala güvenip güvenemeyeceğini sorgulamaya başladığı uyarısında bulundu.

Sinirlioğlu, Erdoğan'ın "dedikodu" sözcüğünü kullanıp kullanmadığının henüz teyit edilmiş bir bilgi olmadığını ima ederek, Türk hükümetinin "P5+1 sürecine tam destek verdiğini" öne sürdü. Ayrıca Başbakan'ın bölgede nükleer silahlara karşı çıkılması konusunda önderlik ettiğine dikkat çekti.

Erdoğan'ın üslubunun nükleer silah karşıtı mesajını daha iyi verebilmek amacıyla Ortadoğu sokaklarında güvenilirliğini artırmak için kullandığı bir taktik olduğunu ifade etti. Sinirlioğlu, her ne kadar "yaptırımlara inanmıyor olsa da", Türkiye'nin Güvenlik Konseyi'ndeki "görüş birliğine destek" vereceğini söyledi.

Büyükelçi de bu değerlendirmeye 7 Aralık'ta Washington'da yapılacak olan Erdoğan ile Obama görüşmesinin en önemli gündem maddesinin İran olacağını söyleyerek yanıt verdi.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.