Son dakika

ABD Elçilğinin gözünden kabine değişikliği


2005.06.04

Tayyip Erdoğan, başbakanlığı Abdullah Gül'den devraldıktan sonra kabinede ilk değişikliği yaptı. Şubat ayında Erkan Mumcu'nun istifasıyla boşalan Turizm Bakanlığı'na Atilla Koç'u getiren Erdoğan, bu tercihiyle Gül taraftarlarını tasfiye etmek için acele etmeyeceğini göstermişti. Son kabine değişiliği ise Wikileaks belgelerinde yer alan Amerikan büyükelçiliği yorumlarına göre Erdoğan'ın kararsızlığını üzerinden attığını gösteriyor. Hilmi Güler'e dayandırılan yoruma göre Erdoğan Gül ve onun çevresindekilerden ne kadar zarar görebileceğini farkettikten sonra harekete geçti.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezer bu doğrultuda görevden alınan isimler. Abdulkadir Aksu'ya yakınlığı ve Gül ile sıkı bağları olduğu söylenen Ergezer, İzmir seçimleri hakkında "gavuz"lu sözleriyle dikkatleri çekmişti. Ergezer ayrıca, Erdoğan'ın öncelikli iddialarından bölünmüş yol propagandalarına temel oluşturacak performansın da uzağında kalmıştı. Elçiliğin tespitlerine göre Ergezer'in Galip Demirel'in kızı Güldal Akşit'le yakınlığı var.

Erdoğan'ın Sami Güçlü'nün yerine Tarım Bakanlığı için tercihi, Diyarbakır'ın önde gelen ailelerinden gelen, Nakşibendi Cemaati'ne mensup Mehdi Eker oldu.

Ergezer'den boşalan Bayındırlık Bakanlığı koltuğuna ise Trabzon Milletvekili Farut Nafiz Özak oturdu. Trabzonspor'da daha önce başkanlık yapmış Özak'ın Milli Görüş hareketinde Sufi çizgisini temsil ettiği ve Erdoğan'a sadık olduğu belirtiliyor.

05ANKARA3199 nolu ve Secret olarak tasnif edilen kriptoda Şaban Dişli, elçiliğin AKP içindeki kaynaklarından biri olarak anılıyor. Onun elçiliğe verdiği bilgilere göre Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı'na getirilen Nimet Çubukçu, Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'la sıkı fıkı.

Partinin Diyarbakır'da Abdulkadir Aksu'dan vazgeçip Mehdi Eker'i öne çıkarmaya karar vermesi kabine değişikliğini okuyan elçiliğin çıkardığı en önemli mesaj. Hanefi Avcı'yı görevden alması, Aksu'nun Erdoğan'ı tatmin etmesine yeterli gelmedi. Emniyet içinde Gülen'in destekçilerinin başında sayılan Avcı, AKP'nin kalbine giden yolsuzluk soruşturmalarını sonuçlandırmaya çalışıyordu. Kripto'da Aksu-Erdoğan ilişkisine dair şu ifadeler yer alıyor: " Aksu'nun Kürt'leri kayırması, eroin ticaretiyle ilişkisi olduğu iddiaları, genç kızlara olan bilinen ilgisi ve oğlunun mafya ile bağlantıları Kabine içinde onu zayıf halka haline getiriyordu. Erdoğan, devlet kurumlarının bu zayıf noktaları her an kullanabileceğini biliyordu." Erdoğan'ın bu hissiyata rağmen gösterdiği tahammül, Aksu'nun parti içinde hayal kırıklığına uğramış milletvekillerini de alıp partiden ayrılması endişesinden kaynaklanıyor.

Elçilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'u ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i Erdoğan'ın bir sonraki hamlesinin hedefi olarak anıyor. Devlet Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Erdoğan'a hedef olabilecek öteki isimler. Hükümet sözcülüğü görevini de üstlenen Çiçek, Erdoğan'a yönelik küçümser tavırlarını gizlemekte zorlanıyor ve cumhurbaşkanlığı için iştahlı görünüyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.