Son dakika

İlker Başbuğ Cengiz Çandar'a konuştu

2008.10.17

Cengiz Çandar, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'la Genelkurma Karargahı'nda konuştu. Cengiz Çandar'ın  "Mezotoponya Ekspresi" kitabına aldığı bölümlerde görüşmeye ilişkin şunlar aktarılıyor: "Orgeneral Başbuğ, sadede, kendisinden o an hiç beklemediğim bir gerçekçilikli ve doğrudan geldi, 'PKK konusunda hata yaptık. Ezeceğiz, bitireceğiz filan gibi konuşarak, halkta gereksiz beklentiler yarattık. Oysa bu tür örgütler tümüyle bitmez. Önemli olan PKK'yı kabul edebileceğimiz seviyeye indirmektir.' deyiverdi"

Başbuğ'un PKK'ya dair "Bir köy hareketi" tespiti yaptığını belirten Çandar, şu izlenimlerini aktarıyor: "Örgütün kırsal alandan şehirlere kayması ve şehir eylemlerine girişmesi, Genelkurmay Başkanı'na göre 'işte öyle olduğu takdirde Türkiye'yi bitirebilecek' bir tehlikeyi ifade ediyordu. Neyi kastettiğini sezerek ve kavramın ingilizcesini kullanarak 'inter-communal çatışmaya gider demek istiyorsunuz yanlış anlamadıysam.' dedim; teyit etti"

Çandar kitabında Başbuğ'un istatistiklerle gerekçelendirerek PKK'nın başarılı olduğu yolundaki kanaatini de aktarıyor.

Başbuğ'dan aktarılan diğer sözler şöyle: "Şehir merkezlerinden dağa kadar giden bir oyl olması için, bu işi şehirde örgütleyenlerin olması gerekir. PKK'nin şehir örgütlenmesi söz konusu. Bu da, bizi sorunla baş etmek için istihbaratın önemine götürüyor. Şehir örgütlenmesi istihbaratla ortaya çıkarılmalı ve beli kırılmalı ki, söz konusu katılımın önü alınabilsin."

Hükümet'e "Roj TV'yi dinleyeceklerine beni dinlesinler" diyerek TRT'de Kürtçe yayın yapılması telkininde bulunduğunu söyleyen Başbuğ, Kürt, Kürdistan, Bölge Yönetimi, Kuzey Irak gibi terimleri kullanmamaya özen gösterdiği konuşmasında PKK'yla mücadele'de Mesut Barzani'yle işbirliğini şart gördüğünü bir mecburiyet durumu olarak belirtmiş.





Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.