Son dakika

Bedrettin Cömert öldürüldü

1978.07.11
Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi kürsüsü öğretim üyesi Doç. Dr. Bedrettin Cömert arabasında uğradığı silahlı saldırıyla öldürüldü. Cömert'in arabada eşi Maria ile birlikte bulunduğunu, Maria'nın saldırıdan ağır yaralı olarak kurtulduğunu Can Dündar yazdı.

Dündar, Avrupa Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu'nun başkanlarından Lokman Kondakçı, 30 Mart 1979 tarihinde İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'e cinayet emrinin ÜGD Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'ndan geldiğini, Yazıcıoğlu'nun da Ramiz Ongun'un talimatıyla hareket ettiğini de yazdı.

Olayın ardından polis üç saldırganı belirledi: Rifat Yıldırım, Üzeyir Bayraklı ve "Ahmet" kod adlı bir başka ülkücü...

Almanya'ya kaçan Yıldırım ve Bayraklı 1985'te 1.5 kg eroinle yakalanıp uyuşturucu kaçakçılığından tutuklandı. Türkiye'ye iadeleri idam cezası engeline takıldı.

Rifat Yıldırım'ın Frankfurt'ta açtığı Skala adındaki gece kulübü, Çakıcı dahil Türk mafyasının buluşma yeri haline geldi.

Üzeyir Bayraklı 1992 yılında öldürüldü. Cenazesine Abdullah Çatlı ve Muhsin Yazıcıoğlu katıldı.

Bedrettin Cömert'in 2005 yılında Hava Kuvvetleri Komutanı olan kardeşi Faruk Cömert, Radikal Gazetesi'nden Murat Yetkin'e "O günlerde Türkiye'nin hali çok kötüydü. Biliyorsunuz her gün birileri öldürülüyordu. Üniversitede bir komisyon kurmuşlar, bu olayları kışkırtanları tespit edebilmek için. Kimse başına geçmek istememiş. Bedrettin kabul etmiş. O zaman biz ailesi olarak bundan haberli değildik. Bilsek, bu kadar öne çıkmasına engel olmaya çalışırdık. Komisyon 30 kadar kişinin üniversite ile ilişkisinin kesilmesini görüşmüş. Aralarında sağcılar da solcular da var. Birileri Bedrettin'in hedefe yerleştiriyor. Herhalde çok sevilen, ılımlı biri olduğu için." dedi.

O dönemde Üniversite'de öğretim üyesi olarak bulunan Hürriyet Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de Hürriyet'teki köşesinde, o günlerde ünivesitede bazı kimselere postalanan ve üzerinde kendi adıyla birlikte Cömert'in adının da bulunduğu bir ölüm listesinden söz etti. Özkök, Murat Yetkin'e, "Sağ terörist kesimden postalandığı öne sürülen bu listenin "Beytepe'den tabutlar çıkacak" başlığı taşıdığını ve Cömert'in de birkaç gün sonra öldürüldüğünü anlatmış.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.