Son dakika

Süveyş Kanalı açıldı...

1869.11.16

Yapımına on yıl önce başlanan Süveyş Kanalı açıldı. Proje Fransız Vicomte Marie Ferdinand de Lessepse ait. 1862 yılında dönemin Mısır Valisi Abbas Paşa'ya ilettiği proje kabul görmemişti. Abbas Paşa'nın yerine geçen Mehmed Ali Paşa'nın oğlu Said Paşa, Ferdinand'ın öğrencisiydi. Mehmed Ali Paşa'nın valiliği sırasında Fransa'nın İskenderiye Elçisi olarak görevli bulunan Ferdinand Said Paşa'ya Fransızca dersleri yanısıra sağlıklı zayıflama dersleri de vermekteydi.

Kanal fiilen 1866 yılında açıldı ancak resmi açılış için düzenlenen tören Verdi'nin bir operasının da sahnelendiği opera binasının açılışıyla birlikte gerçekleştirildi.

Süveyş Kanalı'nın açılışı, Akdeniz'den Kızıldeniz'e gitmek için Afrika'yı dolaşma zorunluluğunu ortadan kaldırmış oluyordu. 163 km uzunluğundaki kanalın genişliği 350 m. derinliği 25 m.dir.  1956 yılında Mısır yönetimine geçene kadar İngiliz ve Fransızlar tarafından işletildi. Kanalın Akdeniz tarafından girişinde Port Said, Kızıldeniz tarafından çıkışında ise Suez limanları bulunuyor. Gemiyle geçiş süresi, beklemelerle birlikte 24 saati bulunyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.