Son dakika

PKK'lı üç kadın öldürüldü

2013.01.10

Aralarında PKK Kurucusu Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç kadın Paris'te silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Cansız'la birlikte ölen Fidan Doğan'ın KNK Paris temsilcisi, Leyla Söylemez'in ise gençlik hareketi kadrosundan olduğu açıklandı.

Olayla ilgili olarak Türkiye Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, saldırganların olaydan sonra kapıyı kilitleyip çıktığını, ilk haberlerin aksine olayın Kürt Enstitüsü'nde değil, Kürt Enformasyon Merkezi'nde meydana geldiğini söyledi. Binadaki komşuların saat 18.00 gibi patlama sesi duyduklarını söyledikleri, polisin ise yapılan ihbar üzerine saat 01.45 gibi olay yerine girdiğini kaydeden Burcuoğlu, "Kim yapmışsa, ardından kapıyı kilitleyerek çıkmış. Polis, kapıyı kırarak içeri girmiş" dedi. Burcuoğlu, kurbanların öldürülüş biçimine dair de detaylar anlattı ve iki kişinin başından vurulduğunu, üçüncü kişide iki kurşun yarası bulunduğunu söyledi.

Olaydan sonra Kürt Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada saldırının amacının Türkiye'de devam eden görüşme sürecini baltalama amaçlı provokasyon olduğu savunuldu. Fransa'da da büyük yankı uyandıran olayın ardından Fransız İçişleri Bakanı bizzat olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Burcuoğlu'nun verdiği bilgilere göre ölen kadınlardan sadece Fidan Doğan Fransa'da ikamet ediyordu. Diğer iki kişi misafir olarak bulunuyordu.

Erken teşhis

10 Ocak 2013 tarihinde aralarında PKK kurucusu Sakine Cansız'ın da bulunduğu üç kadının Fransa'da Kürt Enformasyon Merkezi'nde öldürülmesinin hemen ardından AKP adına ilk açıklama Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'ten geldi. Çelik, olayın duyulmasından saatler sonra yaptığı açıklamada ölümleri, örgüt içi hesaplaşma olarak nitelendirdi. Çelik, "Yapılış şekline bakılırsa bu daha çok PKK'nın kendi içindeki bir iç hesaplaşması gibi görünüyor. Bu süreci sabote etmeye yönelik bugünlerde bu ve benzeri şeyler olabilir" diye konuştu.

Olayı, Afrika gezisi kapsamında bulunduğu Senegal'de değerlendiren Başbakan Erdoğan da "Provokatif bir eylem ya da iç hesaplaşma olabilir" dedi.

Olayın dehşet verici olduğunu söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ise, "Öldürülen üç kişiden biri sık sık bizimle görüşmeye geldiği için hem benim hem de birçok siyasi aktörün tanıdığı bir isimdi" dedi. Hollande'ın Fidan Doğan'ı kastettiği tahmin ediliyor.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.