Son dakika

Başbağlar katliamı...

1993.07.05

Sivas'ta yaşanan Madımak katliamından tam üç gün sonra, Erzincan'ın Kemaliye ilçesi Başbağlar köyünü PKK'li oldukları iddia edilen silahlı kişiler bastı. Bu kişiler köylüleri köyün dışında topladı, iddiaya göre yaklaşık 1,5 saat boyunca propaganda yaptı, sonra da kurşuna dizerek öldürdü. Katliamda 33 kişi hayatını kaybetti. Olay, Alevilerin PKK aracılığıyla Sünnilerden intikam aldığı şeklinde yorumlandı.

Katliamın ardından yaklaşık 20 kişi yakalandı. Bu kişiler Başbağlar katliamını PKK adına gerçekleştirdiklerini itiraf ettilerse de, daha sonradan mahkeme bu ifadeleri işkence altında alındığı gerekçesiyle kabul etmedi. 18 kişi serbest bırakıldı, 2 kişiye ise ceza verildi. Öcalan ise yargılanması esnasında bir soru üzerine Başbağlar katliamıyla kendisinin bir ilgisinin bulunmadığını ve yapılanı tasvip etmediğini söyledi. Bu katliamı kendisinden habersiz olarak Dr. Baran'ın gerçekleştirdiğini öne sürdü.

AK Parti Konya Milletvekili ve Başbağlar mağdurlarının avukatı Hüsnü Tuna, aradan 17 yıl geçtikten sonra, olayların esas müsebbiblerinin ve organizatörlerinin Silivri'de olduğunu savundu. Başbağlar katliamını gerçekleştirenlerin listesinin bulunduğunu ifade eden Tuna, o dönem mahkemenin, olayın üzerine gitmek yerine kapatmayı tercih ettiğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.