Son dakika

Selanik'te Türk konsolosluğuna bomba...



5 Eylül 1955 gecesi Selanik'teki Türk Konsolosluğu'nun bahçesinde bir bomba patladı. Amerikan Büyükelçiliği'nin bir çalışanına yüksek düzeyli bir bürokrat tarafından gizli olarak iletilen bilgiye göre, bu olay bir "ajan-provokatör" tarafından, İstanbul'daki saldırıları haklı göstermek amacıyla gerçekleştirilmişti.

Emniyetin araştırmalarında da sadece camların kırılmasına yol açan eylemde, bombanın konsolosluğun bahçesine dışarıdan atılmadığı, patlamaya konsolosluk binasının içinde bulunan bir kişinin yol açmış olabileceği kanaati edinildi.. Söz konusu ajan provokatör öğrenci Oktay Engin'di. Engin, Yunanistan'daki Türk azınlığın bir üyesi olarak Selanik'te yaşıyor ve gördüğü hukuk eğitimi için Türk devletinden burs alıyordu. Olay yerine yakın bulunan Oktay Engin ve konsolosluğun bekçisi Hasan Uçar, Yunan makamlarınca tutulandılar ve haklarında dava açıldı. Patlama sırasında Ankara'da bulunan Başkonsolos Mehmet Ali Balin, Yunan savcılığı tarafından Konsolosluk görevlisi Mehmet Ali Tekinalp'i diplomat bağajında üç bombayı Selanik'e götürmeye teşvik etmek ve 5 Eylül 1955'te patlama talimatını veren şifreli bir telgraf yollamakla suçladı.

17 Temmuz 1956'da Atina'daki Türk büyükelçisinin Selanik'teki Türk Konsolosluğu ile İstanbul'daki Yunan Konsolosluğunun kapatılacağı tehdidinde bulunması üzerine, başkonsolos ve vekiline karşı açılan dava düşürüldü; Uçar ve Engin de geçici olarak serbest bırakıldı.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.